måndag, februari 11, 2013

Mysteriet med Martin Udds regelbundna sexualvanor

Av en ren händelse kom jag att låna hem två album med Magnus Knutssons och Ulf Janssons tecknade hjälte Martin Udd.
Det var ett rätt glatt återseende. Baksidornas lovord om att duon hör till Sveriges främsta serieskapare känns kanske lite överdrivet men det är friskt och ganska roligt och utan alltför många orimliga sammanträffanden. Problemen som skildras är allvarliga utan att serien gör alltför stora anspråk. Det finns klenheter i logiken och strukturen men inte värre än man kan hitta i tidskriften Utopi. (Det är en intressant fråga om varför svenska episka serier ofta blir klenare än importerade - specialeffekterna kostar ju ingenting. Troligen har det att göra med möjligheten att försörja sig som serieskapare, samt att det bara är ett ganska litet urval som når Sverige.)
Bilden av journalistlivet är också rätt realistisk och väl inbyggd i handlingen. (I synnerhet i album nr 2 "Martin Udd går på en mina". Handlingen kan sammanfattas som att hjälten hittar något skumt. Hittar en pusselbit till en artikel. Hittar en till. Hittar en till. Åker till stället för att ställa några avslutande frågor och råkar illa ut. Klarar sig och sedan är albumet slut.)

Det som lämnar störst intryck är dock sidan trettio-sexet.
Det finns hjältinnor i serien och någon gång i varje album är de nakna tillsammans med Martin på ett sätt som gör att man inte måste veta särskilt mycket om parning för att förstå vad de håller på med.
Inget konstigt så långt. Lite lustigt möjligen att de genomgående har samlag på första dejten och att motiven ibland kan verka solkiga. Man kan uppfatta kopulerandet mot bryggan i album nr 2 som hjältinnans försök att binda Martin till sig för att få honom att tiga om vad han vet. I album nr 3 förför Martin en kvinnlig tulltjänsteman i syfte att komma över information - må vara att det är hon som tycker att han ska stanna över natten. (Det är genomgående kvinnorna som tar sexuella initiativ i serien. Kanske är det progressivt. Kanske är det den vanliga önskedrömmen hos manliga journalister.)
Men varför inträffar det alltid på sidan 30? Så strikt dramaturgisk båge har inte berättelserna i övrigt.
Jag ser mig tvingad att beställa fram även det första albumet i serien (och har nu alltså läst allt om Martin Udd som tryckts): japp på sid 29 börjar de mysa, på sid 30 åker kläderna av. På sid 31 är de tillbaka i mysteriet.

Varför detta mönster??? Det måste ha något med seriens publicering att göra. Äventyren är ursprungligen publicerad i delar i tidningen "Svenska serier". Fast jag kan inte riktigt se något mönster. Trots att det uppenbarligen finns där.
Det är kanske inte det författarna hoppats att man ska minnas efter Martin Udds äventyr men just nu känns det som det mest bestående mysteriet.

U.J.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Inte för att det här är någon lösning på problemet, men det äventyr som jag tror utgör det första i serien publicerades i de sex första numren av (den andra omgången av) Svenska Serier, d.v.s. nr. 1 1987 - nr. 2 1988, med något olika långa avsnitt (8+6+8+8+8+7 sidor). Det ger en längd på 45 sidor, med sexscen på s. 28 (fjärde avsnittets sjätte sida). Men något särskilt dramaturgiskt mönster som gör att scenen måste äga rum just då ser i alla fall inte jag.

9:30 fm  
Blogger Urban said...

Tack så mycket för tilläggsinfon. Även om det är en bit kvar till ett genombrott uppskattar jag det mycket.

U.J.

11:11 em  

Skicka en kommentar

<< Home