tisdag, december 31, 2013

Tjugi-tretton

Jag är usel på årskrönikor men här är åtminstone ett försök.

Den dominerande händelse är förstås att vi fick en son i september. Livet som tvåbarnsföräldrar förklarar kanske varför en del av listan ser ut som den gör.

Årets bästa bok: Bergmans "Laterna Magica" eller Fogelströms "Mina drömmars stad", båda typiskt nog lyssnade på som ljudbok medan jag körde bil eller sövde barn. Måste jag välja blir det nog den sistnämnda. Den är lättare att stå för och var en genuint positiv överraskning. 2013 var egentligen inget särskilt starkt läsår. Ett fyrtiotal böcker letade sig in i "den vuxna" läsdagboken (vilket egentligen mest betyder att de inte är användbara för mig som bibliotekarie med tjänstgöring på barnavdelningen, en del barnmedier liksom minst sagt lättsamma små trycksaker ingår).
Orwells essäer ligger också högt upp.

Bästa film: Ingen aning. Något youtubeklipp antagligen. Och att jag genom dottern återknutit bekantskapen med Bamsefilmerna, som är ganska förtalade men har en del intressanta detaljer och odiskutabla poänger.

Bästa ekonomiska och karaktärsmässiga drag: Slutat köpa Tidningen Skriva.

Årets sevärdhet: Den där fästningen utanför Karlskrona. Jag fick en stark känsla för begränsningarna i 1700-talets sjökrigsföring under den där resan och den hoppas jag bära med mig och kanske göra något av en dag.

Årets semestertillstånd: Att sitta i friggeboden på Öland under tidig vår och skriva och lyssna mig igenom Vera Lynnboxen. Vilket framstår som särskilt härligt nu när det lär dröja några år innan jag kan göra något liknande igen.

Mysigast: resten av familjen och vänkrets får ursäkta men det var nog att dra och kvällsbada med dottern i somras. Överhuvudtaget var det min bästa badsommar på 10-15 år

Roligast/mest intressant: att få assistera Elin Boardy genom att läsa sak-korrektur på Mary Jones. Väldigt stimulerande och dessutom ett befriande oneurotiskt sätt att lösa och resonera om litterära problem utan att ha några personliga band. Hade jag hittat på storyn själv hade jag haft känslomässiga bindningar till scener och lösningar. Här kunde jag föreslagit att alla skulle dö i scen två om jag så ville. (Det ville jag inte.)
Det var varit väldigt givande och det kommer att bli en fin bok som jag önskar stor framgång.

Listan kan komma att utökas.

2014 hoppas jag kunna skriva mera på olika sätt men det blir en utmaning. Större delen av året kommer jag att vara föräldraledig.U.J.