fredag, september 28, 2018

Swing It!

Jag hänger ju inte riktigt med längre. Är sällan först på bollen. Men nu har jag sett en film – Sving It, Magistern! (1940) och jag tror den kan bli en hit.

Den har bra driv i berättandet. Jag har sett om Lille Fridolf-filmerna på sistone och fast de stått sig rätt bra var den här betydligt svårare att stänga av för att gå och lägga sig. (Jämförelsen är väl lite orättvis för Fridolf-filmerna är episodiska på ett annat sätt men å andra sidan blir de faktiskt sämre ju mer övergripande handling de har. Fridolfs farliga ålder (1959) känns som jobb att se.)

Men som upprorsfilm är ”Magisterns” rykte betydligt överdrivet. Åtminstone om man ser till vad som händer i själva filmen. Hela lärarkollegiet tycker redan från början att den där swing-låten är ju klämmig. Det är bara rektorskan – som passande nog är den som bestämmer allt på skolan – som går i taket. Sedan får hon ägna filmen åt att bli argare och argare tills hon talas till rätta av sin bror och hör rätt låt vid rätt tillfälle. Sedan är hon snäll och därmed slutar filmen lyckligt. (Exakt hur omvändningen sker är intressant att fundera på, men tyvärr tror jag inte att det är så genomtänkt som man skulle önska, så här långt efteråt.)

Filmens mottagande lär ha varit en annan femma. Alice ”Babs” Nilson som i filmen är det sötaste och rekorderligaste man kan tänka sig fick finna sig att bli kallad ”jazzslyna” i pressen.

Någon större ungdomsrevolt handlar filmen däremot inte om. Ingen ifrågasätter vuxenvärldens auktoritet och motsättningen är långt ifrån oöverkomlig. Snarare är filmen ett försiktigt argumenterande för en friare fostran, lite som Pippi Långstrump fem år senare. Och framförallt en uppmaning till vuxenvärlden att knäppa upp en knapp och ta livet lite lättsamt. Sederna förfaller inte. De gamla visorna finns kvar, fast det är roligt att sjunga swing och skoja lite med dem.

Fast det som kommer att stanna längst hos mig är nog slutet. Inga får aldrig sin magister. Han har fullt upp med att flirta med en lärarkollega. Visst uppskattar han sin stjärnelev men hennes känslor betraktar han i bästa fall med ett milt överseende, vilket kommer fram under den avslutande förställningen. Inga sjunger ”Regntunga skyar” med äkta tårar på kinderna. Där någonstans är filmen nära att bli en cynisk betraktelse över hur artisters känsloliv utnyttjas i underhållningsbranschen.
Men sedan kommer rektorskan och gaskar upp Inga och ber henne sjunga ”Swing It”. Och det räcker faktiskt för att Inga – åtminstone för stunden – ska bli glad igen och slutet lyckligt. Hon väljer konst, karriär och skola framför romantiken. Det är viktigare att bli erkänd av en äldre kvinna än att få hångla med en inte fullt så gammal man. Känslorna upptar hon i sin konst. Det är nog det mest feministiska med filmen.

För övrigt:
Är det något visst med dessa 40-talsfilmer där det visst inte försiggår något världskrig men där man tar alla chanser man får att vifta med flaggor.


Har jag blivit mycket bättre på att känna igen gamla skådisar på senare tid. Det gläder mig.