tisdag, oktober 16, 2007

En vanlig dag och en rar bok

För att öka folkbildningen och främja studentkulturen är jag på jakt efter en Ernst Rolf-text.
Jag läste i libris att en samling utgiven 1933 skulle finnas på högskolebiblioteket, bland de "rara" böckerna.
Idag har jag sett bokhistoriska samlingen. Vi hittade inte boken men fick anledning att fingra på en massa trevliga gamla luntor i frakturstil som var betydligt äldre. Och när jag plågat bibliotekarien färdigt och vi enats om att "den kanske dyker upp" tänker jag på hur många böcker som man aldrig fingrar på just eftersom de är inlåsta bakom glas och samtidigt hur det ökar lusten att fingra på dem. Det är inte bara barockluntor som står där, i hyllan bredvid finns en massa ex av barnbiblioteket Saga och en del tidiga Ester Ringnér-Lundgren som jag tror inte finns i katalogen.

Åsså har jag gymmat. Och gått hem i regn och kommit hem våt som en dränkt katt för att jag inte ville lägga 15 kr på en bussbiljett. I sådana lägen känner jag en blandning av stolthet och desperation.
Och formellt är nog värmen påslagen nu men varmt är här verkligen inte.

En vanlig småtrevlig och småeländig dag. Bara ett jobb sökt mot planerade 2,5 och ytterst lite gjort av de gamla projekten och ännu mindre av de kommande.
När jag sade att jag ville ha tråkigt var det inte riktigt på det här sättet jag menade. Men vem vet, någon dag kanske jag blir arbetslös på riktigt, utan andra stressmoment än känslan av meningslöshet.
Och den är jag ju ganska van vid.

U.J.


P.S. Det kan nog verka ibland som att jag faktiskt vill vara arbetslös. Så är det inte riktigt, jag skulle gärna ha ett roligt och stimulerande kneg men det här hoppandet fram och tillbaka stör mitt ordningssinne. Om någon stör sig på min gnället ändå så finansierar jag det iallfall själv. Parasiterande är det inte fråga om utan snarare en spektakulär tillvaro mellan systemen.