måndag, januari 15, 2007

Litterära charlataner II

Herregud.
En sponsrad länk (i ett mäjl om Lotta-böcker faktiskt). Slår nog det mesta jag sett hittills.
Mest iögonfallande är naturligtvis det stora fokuset på pengar och ära, vilket alla andra kurser jag sett försökt tona ned.

Och så finns det små pärlor till uttryck som:
Om du drömmer om att bli framgångsrik och förmögen på ditt skrivande tar du, genom att studera hos oss, ett stort steg i rätt riktning.
och
Efter bara några få veckors studier kan du ha en extrainkomst genom dina nyutvecklade talanger.
(På samma finns även en redogörelse för kursens upplägg. Den ekonomiska sidan nämns i tre av åtta rubriker.)
Jag antar att det är någon sorts Sigge Starkutbildning? Men hon misslyckades ju kraftigt med att tjäna pengar, och någon intern fullitteratur gör vi ju inte längre i det här landet. Bortsett från deckarträsket och Hemmets veckotidning är det ju en importmarknad. Sidan garderar ju lite genom att även säga sig vara till för frilansjournalister, men jag trodde inte att vi hade något skriande behov av sådana heller. Men det är ju tydligen ett norskt koncept som nu även finns på svenska och Norge har säkert en helt annan bok- och arbetsmarknad. Mycket bättre. Säkert.

En förförisk liten sida faktiskt. Vem vill inte ha brev från någon som säger att
"Målet med kursen är därför att ge dig ”insider”-kunskap om branschen och att du därigenom får framgång."
Det måste röra sig om den där magiska hemligheten som Stephen King anser att en del tror finns. Vem vill inte ha den? Jag känner mig faktiskt lite förförd själv och hejdas mest av min skrala ekonomi. Men lite underligt är det förstås att firman vill förbli så anonym.OM det nu hade varit en organisation som bildats på initiativ av de stora förlagen i syfte att ta fram nya förmågor eller om det varit en klubb avhoppade förlagsredaktörer eller författare som låg bakom: hade de inte berättat det då? Varje annan kurs skyltar ju med någon publicerad författare man inte hört talas om (och de kan gå ganska långt för att konstruera en författare) men enda personuppgiften här är en adress till en reklambyrå.
Och viktigast: Om de nu besitter hemligheten: 1) Varför sprida ut den? och 2) Varför inte använda den själv istället? Finns det någon som tycker att det är roligare rätta skrivuppgifter på temat "
Succéhistoriens grundelement och konstruktion" än att lägga världen för sina fötter och åka runt och bli blaisé på bokmässor?


Det är en spännande värld. I höstas besökte jag ju Falkens
föreläsning om veckotidningsnoveller och de hade ett ungt stjärnskott som var med de måtten ganska framgångsrik. Om jag minns rätt vad som framgick hade hon sålt ungefär nio noveller på ett halvår och de hade givit sisådär 2 200kr styck. En hyfsad extrainkomst alltså.
Men när det blev frågestund var det någon som ställde frågan "Har du något jobb vid sidan av också?" Herregud, de flesta som passerat tjugo borde väl kunna bedöma ungefär hur lång tid det tar att tjäna ihop och göra av med en tusenlapp i den här världen?

U.J.

P.S. Detta inlägg är på försök skrivet i Times. Får se om det ser bättre ut.